Rieksti, Photo by Marta Branco from Pexels
Rieksti ir patiesi vērtīgs produkts, turklāt garšīgs un
daudzveidīgs. Bet kas tajos vērtīgs?
Rieksti ir bagāti ar aizsargājošiem antioksidantiem
Rieksti satur savienojumus, ko sauc par polifenoliem. Tiem ir
aizsargājoša iedarbība uz organismu, palīdzot neitralizēt nestabilās molekulas,
ko sauc par brīvajiem radikāļiem, kas var izraisīt bojājumus.
Pētījums par valriekstu un mandeļu aizsargājošo iedarbību
liecina, ka to polifenolu saturs palielina antioksidantu spēju, kas savukārt
palīdz aizsargāt šūnas no bojājumiem.
Rieksti atbalsta zarnu veselību
Rieksti ir labs šķiedrvielu avots, un vieni no bagātākajiem
ir mandeles, lazdu rieksti, pistācijas un pekanrieksti. Šķiedrvielām bagāts
uzturs ir saistīts ar mazāku risku saslimt ar vairākām hroniskām slimībām,
tostarp sirds slimībām un diabētu. Šķiedrvielu daudzuma palielināšana uzturā
var arī atbalstīt un regulēt gremošanas darbību.
Riekstu sastāvā esošie polifenoli arī palīdz uzturēt mūsu
zarnu veselību, gūstot labumu no tur mītošajām labajām baktērijām – tie to
dara, barojot baktērijas, palīdzot tām augt un palielināt skaitu. Savukārt
noteiktas baktērijas ražo īsas ķēdes taukskābes, kas sniedz daudzas
priekšrocības gan mūsu zarnām, gan mūsu veselībai kopumā.
Rieksti var palīdzēt svara regulēšanā
Rieksti satur vairākas barības vielas un fitoķīmiskas
vielas, kuras mums ir grūti sagremot, un tāpēc mēs nespējam uzņemt aptuveni
5–15% no riekstos esošajām kalorijām. Tas izskaidro, kāpēc neliela daudzuma,
piemēram, nelielas saujas riekstu, patēriņš ir apgriezti saistīts ar ķermeņa
masas indeksu (ĶMI).
Riekstos ir augsts tauku saturs
Izņemot kastaņus, rieksti ir augsta tauku satura pārtika, un
to saturs svārstās no 46% Indijas riekstos un pistācijās līdz 76% makadāmijas
riekstos. Tomēr ir pierādīts, ka tauki ir labvēlīgi veselībai, jo tajos ir maz
piesātināto tauku, un tajos ir augstāks sirdij labvēlīgo mononepiesātināto
tauku un polinepiesātināto tauku līmenis.
Valrieksti ir īpaši pieminēšanas vērti, jo tajos ir
visaugstākais omega-3 neaizvietojamo taukskābju alfa lipoīnskābes saturs no
visiem ēdamajiem augiem, padarot tos par noderīgu iekļaušanu tiem, kas ievēro
uz augiem vērstu diētu.
Rieksti palīdz sirds veselībai
Riekstu iekļaušana uzturā ir saistīta ar uzlabotu sirds
veselību. Tas ir tāpēc, ka tie palīdz uzturēt artēriju gļotādas veselību,
līdzsvaro holesterīnu un samazina nogulšņu uzkrāšanos, kā arī samazina asins
recekļu veidošanās risku.
Iemesli, kāpēc rieksti atbalsta sirds veselību, ir daudz, un
tie ietver to labvēlīgo tauku profilu, kas pārsvarā ir mono un
polinepiesātinātie, šķiedrvielu saturs, fitosterīnu klātbūtne, kā arī proteīnu,
piemēram, l-arginīna, ieguldījums, kas palīdz atslābināt asinsvadus un
pazemināt asinsspiedienu.
Vai rieksti ir droši ikvienam?
Lai gan rieksti ir labvēlīga pārtika daudziem, tie ir viens
no astoņiem visizplatītākajiem pārtikas alergēniem un tādējādi var izraisīt
alerģiskas reakcijas, tostarp smagu anafilaksi. Savstarpējs piesārņojums rada
īpašas bažas tiem, kam ir alerģija pret riekstiem, un tiem ir nepieciešama
īpaša piesardzība, ēdot ārpus mājas. Veseli rieksti var radīt aizrīšanās risku,
īpaši bērniem, kas jaunāki par pieciem gadiem.
Lasi arī:
- Mandeļu sviesta recepte
- Brazīlijas rieksti - kas tajos slēpjas
- Tu būsi šokā, zinot šo par čia sēklām!
- Deserta recepte: Medus biezpiena desa ar augļiem un riekstiem!
- 12 interesanti fakti par augļiem
- Omega-3 taukskābju nozīmīgums bērna uzturā
Rieksti, Photo by Marta Branco from Pexels