Ķirbju ievārījums (Image by Bruno /Germany from Pixabay)
Kad ķirbju un dzērveņu laiks sācies, viena no receptēm, kas noteikti jāizmēģina, un našķis, ar ko jāpapildina ziemas krājumi, ir ķirbju ievārījums. Ņemot vērā ievārījuma sastāvu, tas ir vitamīniem bagāts, tāpēc to bieži lieku klāt tējai vai siltam ūdenim. Tas ir arī triks, kā “iemānīt” ķirbi tiem, kuri to neēd.
Ievārījumam vajadzēs:
- 1 kg ķirbja;
- 1 kg dzērvenes;
- 500 gr cukura;
- Šķipsniņa vaniļas cukura.
Ķirbju ievārījuma recepte:
- Sagatavo ķirbi: nomazgā, nomizo, sagriez daivās, izņem mīkstumu, attīri to no sēklām un sagriez mazos gabaliņos;
- Dzērvenes pārlasi un noskalo zem tekoša ūdens;
- Ķirbi un dzērvenes liec katlā, pieliec klāt cukuru un vāri, līdz ievārījums gatavs;
- Pašās beigās pievieno šķipsniņu vaniļas cukura;
- Karsto ievārījumu lej izkarsētās burkās un tās aizvāko.
Pagatavo ziemai arī šos gardumus:
- Cidoniju sīrups – pavisam viegla recepte ziemas vitamīnu devai;
- Kabaču un citrona ievārījuma recepte;
- Supervienkārša saldo marinēto ķirbju recepte;
- Smiltsērkšķu, ābolu un apelsīnu ievārījums: recepte īstiem gardēžiem.
Ķirbju ievārījums (Image by Bruno /Germany from Pixabay)