Adžika (Image by Mrdidg from Pixabay)
Pār Latviju lēnām pārlaižas rudens un aizvien biežāk sāk prasīties pēc kā sildoša. Ņemot vērā bagāto ražas laiku, ir pienācis laiks gatavot vislabāko vīriešu zapti, kas līdz šim baudīta – aso adžiku. Mūsmājās vīrieši šo zapti ēd ar karoti uzreiz no burciņas, bet es to pievienoju klāt zupām un pamatēdieniem, lai maltīti padarītu asāku un aromātiskāku. Lūk, recepte, kas ļaus to pagatavot.
Receptei ir nepieciešams:
- 2,5 kg sarkanu tomātu;
- 1 kg sarkanās paprikas;
- 1 kg burkānu;
- 1 kg ābolu;
- 100 g aso piparu;
- 200 g ķiploku;
- 1 glāze eļļas;
- 1 glāze 9% etiķa;
- 1/4 glāzes sāls;
- 1/5 glāzes cukura.
Vīriešu zaptes jeb adžikas recepte:
- Sagatavo dārzeņus – nomazgā, nomizo, attīra no sēkliņām, utt.;
- Tomātus, papriku, burkānus, ābolus, asos piparus samaļ viendabīgā masā;
- Samalto masu liek uz plīts, pievieno atlikušās sastāvdaļas, izņemot ķiplokus, un vāra 1 stundu ik pa laikam apmaisot;
- Kad virums izvārījies, to nedaudz padzesē un tad pievieno smalki sasmalcinātus ķiplokus;
- Visu kārtīgi samaisa un masu salej karstās, izkarsētās burciņās un aizvāko.
Pagatavo ziemai arī šos gardumus:
- Vīriešu zapte ar kabačiem;
- Vieglais un gardais lečo;
- Imunitātei - ķiploku pasta;
- Lieliskais ziemas našķis - marinētas sviesta pupiņas;
- Kraukšķīgi marinētie gurķīši.
Adžika (Image by Mrdidg from Pixabay)
Saturs turpināsies pēc reklāmas