Jūs lietojat novecojušu pārlūkprogrammu, lapas funkcionalitāte var nedarboties. Mēs iesakām atjaunot Jūsu pārluprogrammu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Pārtikas produkti saldētavā – kas jāņem vērā?

Saldētas ogas, Image by Free-Photos from Pixabay

Saldētas ogas, Image by Free-Photos from Pixabay

Īsta latvieša dabā ir audzēt un uzglabāt pārtiku un našķus visa gada garumā. Sēnes, ogas, ievārījumi, āboli dažādās variācijās – zaptēs, sulās, žāvējumos, garšaugi un ne tikai – tas viss atrodams teju katrā mājsaimniecībā. Un kur tik mēs neglabājam gardumus (!) – saldētavās, pagrabos, pieliekamajos kambaros, ledusskapjos vai vienkārši virtuves plauktos.

Viens no izdevīgākajiem veidiem, kā ziemā baudīt svaigus dārzeņus, ogas un sēnes ir sasaldējot tos. Ietaupīsi naudu, jo nebūs jāpērk importētie nesezonas produkti ar augsto uzcenojumu, uzlabosi pašsajūtu, jo ēdīsi dabīgu vietējo produktu. Nav noslēpums, ka bez iepriekš minētajiem produktiem, saldēti tiek arī citi pārtikas produkti, kā piemēram, mīkla bulciņām un maizēm, dažādi šķidrumi, gaļa, zivis vai kas cits. Lai gan lielāko daļu ēdienu drīkst saldēt, ir lietas, kas jāņem vērā, lai atsaldējot ēdienu nebūtu vilšanās.

• Saldējot šķidrumus nepieciešams izvēlēties trauku ar lielāku tilpumu nekā šķidruma tilpums. Tas tāpēc, ka šķidrums temperatūrā zem 0 izplešas. Tieši šī iemesla dēļ, jāizvairās saldēt svaigas olas. Olu šķidrā, baltā daļa izpletīsies, veicinot mikroplaisu rašanos čaumalā. Ja olas čaula būs ieplīsusi, tas radīs ideālu vidi, kur vairoties mikrobiem.

• Lai novērstu iespējamo rūgto sēņu garšu, kas varētu rasties pēc atsaldēšanas, apstrādā tās pirms liec saldētavā. Parasti sēnes tiek apceptas un apbērtas ar sāli, tad atdzesētas un tad tās ir gatavas saldēšanai.

• Izvairies saldēt dārzeņus ar augstu ūdens saturu. Tādi ir gurķi, kartupeļi un selerijas – pēc atsaldēšanas šie produkti būs mīksti, ļumīgi un galīgi neapetelīgi. Tāpat nevajadzētu vienreiz atsaldētu gaļu vai zivi, saldēt otro reizi – savairosies mikrobi un ēdamais kļūs par infekciju perēkli. Savukārt, vienreiz saldēta gaļa un zivis, saglabās savu svaigumu un būs baudāmas.

• Jārēķinās ar to, ka garšaugi pēc atsaldēšanas kļūs mīksti un nebūs kraukšķīgi, tomēr – tie vēl aiz vien saglabās savas garšas īpašības!

• Ja izvēlēsies saldēt pienu, rēķinies, ka atsaldējot tas visdrīzāk savelsies kunkuļos – to varēsi izmantot dažādu mīklu gatavošanai, bet dzeršanai tas vairs nebūs tik patīkams.

Par pārējo vari neuztraukties – apstrādā, sakapā, salej savu produkciju, sasaldē to un baudi, kad uznāk kāre! Ja esi iedvesmas pilns sākt veidot krājumus rudenim un ziemai, apskati plašo saldētavu klāstu, kas pieejams šeit - http://vde.lv/lv/kontakti/

Starpcitu – tas, ka saldēti produkti zaudē savu uzturvērtību ir mīts! :)

Saldētas ogas, Image by Free-Photos from Pixabay

Saldētas ogas, Image by Free-Photos from Pixabay

Šī raksta tēmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Tev varētu patikt

Ielādējam...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Saturs turpināsies pēc reklāmas