Septembris lielai daļai cilvēku atnāk ar lielu steigu un aizņemtību, jo bērniem un studentiem jāatgriežas mācību iestādēs, vecākiem jāpārkārto ikdienas ritms, salāgojot to ar interešu izglītības un treniņu plāniem, tieši tāpēc septembrī kā vēl nekad noder viegli un ātri pagatavojamu ēdienu receptes! Nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls "ELVI" kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā recepti krāsnī ceptai putrai, kas noderēs brokastīs vai enerģijas bagātās vakariņas pēc sporta nodarbībām, un viegli pagatavojamai pastai, kas var kļūt par sātīgu pusdienu vai vakara ēdienreizi.
Ceptā auzu pārslu putra ar kazenēm (2–4 porcijas, gatavošanas laiks 20–30 min)
Sastāvdaļas:
- 100 g ātri pagatavojamu auzu pārslu ;
- 2 olas;
- 1 tējk. cepamā pulvera;
- 1 banāns;
- 125 g kazeņu putrai un papildu ogas pasniegšanai;
- 1 ēdamk. medus putrai un papildu medus pasniegšanai;
- sviests vai kokosriekstu eļļa formiņu ietaukošanai
Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādu karstumam. Sablendē visas sastāvdaļas, izņemot kazenes.
Ietauko formiņas, kurās cepsi putru, lej sablendēto masu cepamajā formā vai sadali pa mazākām formiņām, uzpildot traukus 3/4 pilnus.
Virsū uzber kazenes un cep 15–30 minūtes (atkarībā no formiņas lieluma).
Pasniedz, rotājot ar svaigām ogām un nedaudz medus.
Orzo pasta ar ķiršu tomātiem (4–6 porcijām, gatavošanas laiks 25 min)
Sastāvdaļas:
- 400 g ķiršu tomātu;
- 6 sasmalcinātas ķiploku daiviņas;
- 3 ēdamk. olīveļļas;
- 200 g orzo tipa makaronu (vai citas smalkas pastas);
- ~500 ml buljona;
- 15 smalki sagrieztas bazilika lapiņas;
- 50 g rīvēta cietā siera;
- 2 ēdamk. krēmsiera;
- sāls, pipari pēc garšas;
- pesto, bazilika lapiņas pasniegšanai
Katlā sakarsē olīveļļu, tajā aptuveni 1 minūti apcep sasmalcinātas ķiploku daiviņas.
Pievieno tomātus, dažas ēdamkarotes buljona, visu apmaisi un 3-4 minūtes gatavo zem vāka uz mērenas uguns.
Pievieno makaronus un pusi no buljona, apmaisi un turpini gatavot uz mērenas uguns (ik pa laikam apmaisot) līdz makaroni ir gatavi (skaties gatavošanas laiku uz iepakojuma vai pagaršo, lai noteiktu gatavību, parasti tas ir aptuveni 12–15 min).
Pievieno vēl buljonu, ja nepieciešams.
Gatavošanas beigās pievieno sakapātu baziliku, krēmsieru un rīvētu cieto sieru, sāli un piparus.
Pasniedz, rotājot ar bazilika lapām, pesto un šķipsniņu rīvēta cietā sieru.
Izmēģini arī:
RECEPTE: Elmāra Taņņa "saspiesto kartupeļu salāti" kļūst par TikTok hitu
Cepta auzu pārslu putra ar kazenēm. Foto: Viktorija Kožemjakina