Sēne. Foto: Pixabay
Kad sēnes gatavot sāk kļūt pārāk apnicīgi, pienācis laiks padomāt
par to, kā tās uzglabāt ziemai. Viens no labākajiem konservēšanas veidiem ir kaltēšana.
Izmantojot šo metodi sēnes praktiski nezaudēs savu uzturvērtību, būs
aromātiskas un pievienojamas daudziem ēdieniem.
Kādas sēnes drīkst kaltēt?
Parasti kaltēšanai izmanto lielās bekas un baravikas. Kaltēt droši var arī amatenes, priežu bekas, apšubekas. Kaltēšanai būtu ieteicams izmantot svaigas, nepāraugušas sēnes.
Kā sagatavot sēnes kaltēšanai?
Mazākās sēnes var kaltēt veselas, lielākās sagriež uz pusēm vai četrās daļās. Jāņem vērā, ka pirms kaltēšanas sēnes nedrīkst mazgāt
Kā kaltēt sēnes?
Protams, visvienkāršāk sēnes būs kaltēt speciālās kaltēšanas ierīcēs, taču skaidrs, ka ne visiem tādas ir pieejamas. Sēnes var kaltēt vienkārši saulē, iepriekš saverot uz diedziņa. Latvijas rudeņos gan šis veids, laikapstākļu dēl, var nenest cerētos rezultātus. Savērtas uz diedziņa sēnes var kaltēt arī virs kamīna vai tamlīdzīgā vietā. Tomēr vienkāršākais veids būs sēņu kaltēšana cepeškrāsnī. Sēnes saliek uz cepampapīra un aptuveni trīs stundas kaltē zemā temperatūrā – aptuveni 50 grādu. Kad sēnes šķiet jau nedaudz apkaltušas, temperatūru paaugstina līdz 75 grādiem, bet brīdi pirms kaltēšanas beigām temperatūru atkal pazemina līdz 50 grādiem. Kopumā šis process prasa aptuveni 3,5- 5 stundas. Jāatceras ik pa brīdim nedaudz pavērt cepeškrāsns durtiņas, lai izlaistu mitro gaisu, kas būs radies no sēnēm. Sēnes ir gatavas tad, kad tās var pārlauzt un locīt, bet tās nedrūp.
Kā uzglabāt kaltētas sēnes?
Lai sēnes būtu baudāmas vēl ilgi, pēc kaltēšanas tās jāglabā noslēgtos traukos istabas temperatūrā.
Sēne. Foto: Pixabay