Jūs lietojat novecojušu pārlūkprogrammu, lapas funkcionalitāte var nedarboties. Mēs iesakām atjaunot Jūsu pārluprogrammu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Kāpēc izvēlēties pavāra vai konditora profesiju?

Photo by Clem Onojeghuo from Pexels

Photo by Clem Onojeghuo from Pexels

Kurš gan nav redzējis kādu no populārajiem pavāru šoviem televīzijā? Vienmēr vērojama spriedze, mīlestība pret ēdienu un izcils, vizuāli skaists iznākums. Līdzīga situācija parasti redzama arī restorānu virtuvēs, konditorejās, kafejnīcās un citur.

Pavārs un konditors – tās ir ļoti nopietnas un atbildīgas profesijas. Lai kļūtu par izcilu virtuves darbinieku, nepieciešams būt radošam, precīzam un punktuālam! Pats svarīgākais darbā ar ēdienu ir mīlēt savu darbu. Ja izjūti vēlmi gatavot, pārsteigt un priecēt cilvēkus un zini kā atšķirt maizes nazi no gaļas naža un kā paša spēkiem pagatavot ēdienus, neizmantojot pusfabrikātus, pavāra vai konditora profesijas apguve būs stabils pirmais pakāpiens tavas karjeras izaugsmei!

Mūsdienās kā pavāri, tā konditori ir ļoti pieprasīti un to statuss no vienkāršiem ēdinātājiem, mainījies uz prestižu, cilvēkus iepriecinošu profesiju. Katrs ēdiens vai katra kūciņa, kas pasniegta apmeklētājiem ir mākslas darbs, ko cilvēki nāk redzēt un baudīt atkal un atkal. Ļaudis apmeklē vietas, kur panašķēties vai ieturēt gardu, kārtīgu maltīti, ne tikai ar mērķi apmierināt savu primāro vēlmi remdēt bada sajūtu, bet arī gūt patīkamas emocijas un atpūsties ar draugiem. Šīs emocijas pie cilvēka nonāk tieši pateicoties pavāra vai konditora ieguldītajam darbam.

Baudpilnie smaidi, izgāztie vēderi, personīgie sveicieni un citas apmierinājuma pazīmes ir cita veida alga, ko saņem konditori un pavāri. Ja radīt prieku citiem ir kas tāds, no kā pats gūsti gandarījumu, ir vērts pamēģināt! Otra puse, kas ir mazāk emocionāla, vairāk fiziska ir darba specifika ar ko jāsaskaras abu profesiju pārstāvjiem. Tev jābūt gatavam ilgstoši atrasties uz kājām, vajadzības gadījumā darboties virtuvē vairāk kā 10 stundas no vietas, celties ļoti agri no rītiem (konditori savu dienu mēdz sākt 3:00 vai 4:00, lai pirmās maizītes būtu gatavas apmeklētājiem, kuri ierodas pēc tām pirms darba 7:00) un reizēm doties mājās nakts melnumā. Šīs nianses sasaucas ar to, ko minējām iepriekš – darbs ir jāmīl. Cilvēki, kuri profesijā strādā jau vairākus gadus ir teikuši, ka darba specifikā ir rodams skaistums un miers – neesot nekā labāka, kā no rītiem, pilnīgā mierā un klusumā gatavot mīklu un nepieciešamās sastāvdaļas, kas vēlāk pārtaps smaidu avotā. Tas ir brīdis vienpatībā ar sevi, tāda kā meditācija un katra rīta rituāla atmošanās, tas esot maģiski!

Neskaitot gatavošanu, pavāri un konditori, atkarībā no statusa un uzkrātās pieredzes, piedalās ēdienkartes veidošanā un papildināšanā; veido jaunus ēdienus; sastrādājas ar kolēģiem – vai nu sniedzot vai saņemot un izpildot norādes; palīdz plānot budžetu un meklē kvalitatīvas un izdevīgas vietas, kur iegādāties nepieciešamās sastāvdaļas. Nereti šie pienākumi tiek veikti paša atvērtā kafejnīcā, kūkotavā, restorānā vai kādā citā paša lolotā vietā. Tas taču ir lieliski, būt pašam savam priekšniekam un veidot uzticamu, darbīgu un draudzīgu komandu, lai pildītu pienākumus, kas ir jūsu visu sirdslieta!

Profesionālā vidusskola RIMAN piedāvā sagatavot speciālistus šajā nozarē un iegūt ne tikai profesionālo izglītību, bet arī apgūt vidusskolas vielu. Ja esi ieinteresēts, vai zini kādu, kurš būtu, ieskaties vidusskolas piedāvājumā!

Photo by Clem Onojeghuo from Pexels

Photo by Clem Onojeghuo from Pexels

Saturs turpināsies pēc reklāmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Tev varētu patikt

Ielādējam...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Saturs turpināsies pēc reklāmas