Ēdiens (Image by vivienviv0 from Pixabay)
Ziemassvētki bez bagātīgi klāta galda un kārtīgas izēšanās nemaz nav iedomājami. Cepšana, vārīšana, pīrāgu gatavošana, piparkūku cepšana – nereti ēdienu gatavošanā tiek iesaistīti visi mājinieki un galds galu galā vai plīst no sarūpētā. Šoreiz, kad Ziemassvētku svinēšana notiks citādāk – tikai ģimenes lokā – ir svarīgi saglabāt mērenību un svētku mielastu pagatavot konkrētam cilvēku skaitam, tā, lai neko vēlāk nenāktos izmest laukā. Kā neizšķērdēt ēdienu? Lūk, daži vērtīgi padomi.
Turi ledusskapi un pieliekamo kārtībā
Pirms iegādāties pārtiku, vienmēr pārbaudi krājumus, kas ir mājās. Svētku galdā vispirms liec to, kas iegādāts pirms kāda laika. Bieži vien ledusskapja dziļākajā stūrī ir tieši tas, kas vajadzīgs un kas nav jāpērk.
Sastādi iepirkumu sarakstu
Pirms doties uz veikalu, sastādi Ziemassvētku ēdienu sarakstu, piefiksē katram ēdienam nepieciešamās sastāvdaļas, to daudzumu, pārskati ledusskapi (iespējams, tajā jau atrodas daļa no nepieciešamā) un sastādi sarakstu ar nepieciešamajām lietām. Tas ļaus iepirkšanos veikt daudz ātrāk, kas nav mazsvarīgi. Galvenais pieturies pie saraksta un neļaujies kārdinājumam salikt grozā akcijas preces, saldumus vai lietas, kas “gan jau noderēs”.
Gatavo mazākas porcijas
Rēķinies, ka šogad ēdāju noteikti būs daudz mazāk kā parasti, tāpēc gatavo mazākas porcijas. Mazākas porcijas arī uz šķīvja ļaus saglabāt esošo formu un izmēģināt visus pagatavotos ēdienus.
Pagatavo gardumus no pārpalikumiem
Ja pāri palikuši ēdiena pārpalikumi, rīkojies gudri un izmanto to citu ēdienu pagatavošanā. Piemēram, dārzeņu mizas un vistas kaulus var izmantot zupas buljona pagatavošanai, bet no pārpalikušās maizes var pagatavot maizes grauzdiņus, kas noderēs salātiem vai biezzupā. Pāri palikušo gaļu var sacept ar rīsiem un dārzeņiem vai sagriezt salātos. Ja gadījumā ir palicis kāds auglis - sablenderē to gardā un veselīgā smūtijā, bet neapēstās piparkūkas varēsi realizēt piparkūku kārtojumā.
Uzglabā pagatavoto ēdienu nākošajām ēdienreizēm
Varam garantēt, ka viss vienā vakarā netiks apēsts un arī nākošajās dienās gribēsies cepeti vai rasolu. Noliec pagatavoto ēdienu uzglabāšanai, lai vari arī Pirmajos un Otrajos Ziemassvētkos baudīt labumus. Jau gatavos ēdienu vajadzētu likt ledusskapī 2 stundas pēc to atdzišanas. Ja zini, ka tuvākās dienas to neēdīsiet, ieliec to saldētavā. Atkārtoti sildot pārpalikumus, jāpārliecinās, ka tie tiek karsēti līdz ir pilnībā karsti un to drīkst darīt tikai 1 reizi, tāpēc saldētavā labāk likt ēdienu pa porcijām, lai vēlāk neapēstais nebūtu jāizmet.
Lasi arī šos rakstus:
- 3 iemesli, kāpēc izvēlēties ātro saldēšanas iekārtu jeb “šoka kameru”;
- 3 iemesli, lai pagatavotu gaļas ēdienu;
- Vai vērts veidot krājumus, saldējot gatavos ēdienus?
- Recepte: mīkstie un smeķīgie speķa pīrādziņi.
Ēdiens (Image by vivienviv0 from Pixabay)