Foto: CorrieMiracle/Pixabay.com
Pasaules Veselības organizācijas vēža izpētes nodaļa atzīst aspartāmu par iespējamu kancerogēnu vielu, ziņo britu mediji.
Aspartāms ir mākslīgs saldinātājs, kas ir 200 reizes saldāks par saharozi un plaši izmantots kā cukura aizstājējs pārtikas produktos un dzērienos, ieskaitot diētisko kolu. To klasificē ar E numuru, kas attiecas uz pārtikas piedevām.
Tomēr PVO atzinumā netiek ņemts vērā, cik daudz aspartāma droši varētu patērēt cilvēks. Šo ieteikumus izstrādā atsevišķa PVO ekspertu komiteja pārtikas piedevu jautājumos, kas pazīstama kā JECFA (Apvienotā PVO un Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas ekspertu komiteja pārtikas piedevu jautājumos), kā arī valstu regulatoru atzinumi tieši šajā jomā.
Tomēr līdzīgi kā agrāk,
vēža izpētes nodaļas lēmums par dažādu vielu kancerogēno iekļaušanu sarakstā ir
raisījis bažas patērētājos, izraisījis tiesas prāvas un spiedis ražotājus
mainīt receptes un meklēt alternatīvas.
Galīgais lēmums par aspartāma iekļaušanu kancerogēno vielu sarakstā tiks pieņemts 14. jūlijā.
Kopš 1981. gada JECFA ir apstiprinājusi, ka aspartāms ir nekaitīgs, ja to lieto atbilstoši noteiktajām robežām uzturā. Piemēram, pieaugušam cilvēkam, kas sver 60 kg, būtu jāizdzer no 12 līdz 36 skārdenēm diētiskās limonādes katru dienu, atkarībā no aspartāma daudzuma dzērienā, lai cilvēks būtu pakļauts riskam. Šo viedokli ir atbalstījuši valstu regulatori, tostarp ASV un Eiropā.
Foto: CorrieMiracle/Pixabay.com