Kūka ar rīvmaizi. Foto: @edam_majas/Instagram
Šajā nedēļā laiks galdā celt ēdienus, kurā sastopamas īstākās Latvijas garšas. Viena no tām nenoliedzami ir rupjmaize. Ja arī tavā mājā cieņā ir īsta rupjmaize, izmēģini šo kūkas recepti! Citas tikpat gardas receptes meklē Instagram profilā @edam_majas!
Nepieciešams (kūkas forma 22cm):
Pamatnei:
- 120g ātri vārāmo auzu pārslu;
- 50g auksta sviesta;
- 1 ēdamk. cukura
- 500g Mascarpone siera istabas t°;
- 200ml saldā krējuma;
- 150g pūdercukura;
- 150g bieza ievārījuma (labāk skābena – dzērveņu, upeņu, jāņogu utml.);
- 90g rudzu rīvmaizes (izmanto jau gatavu vai pagatavo pats, krāsnī izkaltējot 5-6 rupjmaizes šķēles bez garozas, tad sasmalcinot kombainā);
- 30g sviesta;
- 30g cukura;
- 2 ēdamk. citrona sulas;
- 18g želatīna
Ogas, augļi, mandeļu skaidiņas u.c. sastāvdaļas pēc izvēles
Pagatavošana:
Pagatavo pamatni. Auzu pārslas sasmalcina smalcinātājā, samaisa ar cukuru, pievieno mazos gabaliņos sagrieztu aukstu sviestu un visu saberž drumstalām līdzīgā masā. Cepamo formu izklāj ar cepamo papīru. Mīklu ber formā un, viegli piespiežot, izveido pamatni un nelielas (~2 cm) maliņas. Liek 180° sakarsētā cepeškrāsnī, cep 10 minūtes, tad pamatni ņem ārā no krāsns, atstāj atdzist.
Trauciņā ber želatīnu, pievieno aukstu ūdeni, izmaisa, atstāj uzbriest.
Pannā izkausē sviestu, pievieno cukuru, nedaudz pakarsē, līdz cukurs daļēji izkusis. Tad pievieno rīvmaizi un maisot apgrauzdē 4-6 minūtes. Pārber traukā, atstāj atdzist.
Gatavo pamatmasu. Vienā traukā liek Mascarpones sieru (istabas t°), pievieno citrona sulu, sāk kult. Tad pa daļām pievieno 120g pūdercukura un sakuļ vijīgā krēmā.
Citā traukā lej saldo krējumu un 30g pūdercukuru un sakuļ putukrējumā. Tad abas masas savieno, samaisot vieglām kustībām. Pievieno un iemaisa apgrauzdēto rīvmaizi.
Uzbriedušo želatīnu izkausē ūdens peldē, nedaudz atdzesē. Tad želatīnā iejauc 2-3 ēdamkarotes krēma pamatmasas, samaisa un tad lej klāt visai siera masai, izmaisa.
Kūkas pamatni apziež ar ievārījumu. Tad lej virsū kūkas masu. Liek ledusskapī sastingt uz nakti. Pirms pasniegšanas dekorē ar svaigām ogām, augļiem, mandeļu skaidiņām utml.
Izmēģini arī šīs receptes:
Kūka ar rīvmaizi. Foto: @edam_majas/Instagram