Photo by Hal Gatewood on Unsplash
Veselīga bērnu uztura pamatā ir divas svarīgas lietas — ēdienreižu regularitāte un ēdienreižu daudzveidība. Bērniem pirmsskolas vecumā to nodrošina bērnudārzs, tāpēc ir ļoti svarīgi, lai bērnudārzu apkalpo tāds bērnu ēdināšanas uzņēmums, kas garantē ekoloģiski tīras un pilnvērtīgas pārtikas izmantošanu bērnu ēdienkartē.
Bērna ēdienreižu daudzveidība
Ko nozīmē pilnvērtīgs uzturs? Tas nozīmē, ka ēdienreizes ir daudzveidīgas un iekļauj dažādas produktu grupas, lai piegādātu bērna augšanai tik nepieciešamās uzturvielas:
- Ogļhidrāti organismu nodrošina ar enerģiju, kas nepieciešama augšanai un fiziskai aktivitātei. Tos iedala vienkāršajos ogļhidrātos un saliktajos ogļhidrātos, no kuriem vairāk jālieto saliktie, kas iegūstami no graudaugos, pākšaugos un kartupeļos atrodamās cites. Vienkāršos ogļhidrātus, ko satur medus, cukurs un citi saldumi, jālieto mēreni, jo nepārstrādātie ogļhidrāti pārtop taukos. Savukārt saliktie ogļhidrāti tiek pārstrādāti ilgstošāk, tādēļ tie rada sāta sajūtu un ir pienācīgs enerģijas avots.
- Olbaltumvielas veido organisma audus, tos atjauno un aizsargā, kam ir liela nozīme bērna augšanas un attīstības procesos.
- Kalcijs un fosfors vislabākajā proprocijā atrodams pienā un piena produktos, tādēļ arī organisms šo kalciju izmanto vislabāk, lai stiprinātu bērna kaulus un zobus.
- Tauki arī ir nepieciešama uztura sastāvdaļa! Tie nodrošina bērna organismu ar nepieciešamo enerģiju, ar nosacījumu, ka bērns ir fiziski aktīvs.
- Vitamīnus, minerālvielas, šķiedrvielas vislabāk uzņemt ar augļi un dārzeņiem.
Bērna ēdienreižu regularitāte
Lai nodrošinātu garīgu un fizisku attīstību, bērna uzturam jābūt pilnvērtīgam, taču svarīga ir arī ēdienreižu regularitāte. Lai spētu pietiekami uzņemt nepieciešamās uzturvielas, bērnam ir jāēd regulāri, 4 – 5 reizes dienā: brokastis, otrās brokastis, pusdienas, launags un vakariņas. Šādi veidosies pareizs bērna ēšanas ieradums. Lai bērns pierastu pie regulārām ēdienreizēm, jānodrošina iespēja ēst patīkamā, mierīgā gaisotnē, iemācot daži ēšanas pamatprincipi:
- Ēšana ir sava veida rituāls, pirms kura tiek nomazgātas rokas un kura laikā tiek sēdēts pie galda, nevis skriets un uzkosts garāmejot
- Ēšana notiek nesteidzoties, ēdienu izgaršojot un sajūtot sātu laikus, nevis pārēdoties
- Ēst tik daudz, cik gribas – nevajag spiest bērnu apēst visu, kas ir uz šķīvja. Labāk iemācīt likt uz šķīvja ēdienu tādā apjomā, cik var apēst, pēc nepieciešamības papildinot porciju.
Par bērniem piemērotu ēdienkarti ballītēm, nometnēm un izbraucieniem arī nav jāsatraucas, jo “Mazā Parīze” piedāvā arī izbraukuma banketus, ēdienkarti kā mazām, tā lielām ballītēm un svinībām. Nav nekādas nepieciešamības bērnu ballītēs celt galdā čipsus, saldumus un neveselīgas uzkodas, jo “Mazā Parīze” piedāvā bērniem piemērotu ballīšu ēdienkarti!
Photo by Hal Gatewood on Unsplash