Karstvīns
Starp gardākajām Ziemassvētku tradīcijām pavisam noteikti ierindojas karstvīna gatavošana un baudīšana. Mūsdienās, īpaši svētku sezonā, tas ērti pieejams veikalu plauktos, taču svētku vakars paliks atmiņā spilgtāk, ja viesiem pasniegsiet karstvīnu, kurš gatavots pašu virtuvē. Tas, starp citu, nebūt nav tik grūti izdarāms.
Senākie rakstītie vēstures avoti, kuros pieminēta vīna karsēšana, papildinot to ar dažādām garšvielām, datējas ar 2. gadsimtu. Ar to, šķiet, sākuši nodarboties romieši, kuri, kā zināms, vēlāk plosījušies pāri Eiropas teritorijai, iekarojot daļu zemju un aktīvi tirgojoties ar pārējām. Kā blakusefekts Romas leģiona agresīvajām ekspedīcijām pāri kontinentam bija romiešu tradīciju – tostarp arī vīna darīšanas un vīnogu kultivēšanas – izplatīšanās un iesakņošanās citās Eiropas tautās.
Jau aptuveni 14. gadsimtā britu salās izdotā pavārgrāmatā lasāms, kā pagatavot Ziemas aukstajiem mēnešiem tik ļoti atbilstošo karstvīnu, kurš gan sasildīs ķermeni, gan palīdzēs nonākt svinīgā noskaņojumā. Lieki piebilst, ka šis dzēriens ir gana populārs arī Vāciski runājošajās valstīs un Skandināvijā.
Kas ir karstvīns un kā to pagatavot?
Karstvīna recepte savos pamatos patiesībā ir gana vienkārša. Sarkanvīns tiek saldināts un sajaukts ar dažādām sezonai raksturīgām garšvielām, kā arī nelielu devu liķiera vai stiprā alkohola, piemēram, brendija vai ruma – kam arīdzan raksturīgs saldenums – un uzkarsēts. Skandināvijā ļoti bieži šim mērķim izmanto portvīnu.
Svētku sezonā, gan pilsētas, gan lauku veikalā, kā arī jūsu virtuvē vajadzētu būt visam, lai bez īpašiem sarežģījumiem varētu sekot šai vienkāršajai receptei un pagatavot viesībām atbilstošu daudzumu karstvīna.
Tam būs nepieciešams: divas 750ml pudeles sarkanvīna, veselas krustnagliņas, zvaigžņveida anīss (zvaigžņu formas pākstis), kanēļa standziņas, kļavu sīrups, brendijs un pietiekami liels katls vārīšanai.
Ar divām 750ml sarkanvīna pudelēm vajadzētu pietikt aptuveni 10 līdz 12 karstvīna servējumiem, tātad – nelielām līdz vidējām viesībām. Standziņas malta kanēļa vietā ieteicams izmantot tamdēļ, lai karstvīns pārmantotu kanēļa aromātu un garšas nianses, bet nesamaisītos ar malta kanēļa drupačām.
Karstvīna saldināšanai šoreiz izmantojam kļavu sīrupu. Tas piešķirs jūsu gatavotajam dzērienam robustumu un izšķīdīs daudz efektīvāk nekās cukura granulas.
Cik daudz garšvielu nepieciešams pievienot karstvīnam?
Ar sarkanvīnam klāt jaucamo garšvielu dažādību un daudzumu ieteicams nepārspīlēt – konkrēti šī recepte paredz, ka divām 750ml pudelēm vīna būtu jāpievieno:
½ tasītes brendija;
½ tasītes kļavu sīrupa;
4 veselas krustnagliņas;
2 veselas zvaigžņveida anīsa pākstis;
2 kanēļa standziņas;
puse no apelsīna mizas (bez baltā starpsienas pārklājuma)
var pievienot arī dzērvenes.
Karstvīna pagatavošanai ieteicams izvēlēties nedārgu sarkanvīnu, kurš raksturots kā pilnmiesīgs, ar izteiktām augļu garšu niansēm – tipiski “Cabernet Sauvignon”.
Karstvīna pagatavošana soli pa solim:
- Vispirms vārīšanas
podā jāsajauc vīns un visas izvēlētās garšvielas iepriekš norādītajos daudzumos (neliela novirze no normas ir pieļaujama).
- Ļoti būtiski ir sildīt dzērienu lēnām (optimālā temperatūra
– 60 grādi), jo uzkarsējot to līdz vārīšanas temperatūrai, alkohols iztvaikos kopā ar vēlamo garšu. Pareiza karstvīna sildīšana
aizņem aptuveni stundu.
- Pirms pasniegšanas karstvīnam ir jāļauj atdzist līdz mēlei
draudzīgai temperatūrai. Šādi vīnam piemaisītās garšvielas un stiprais alkohols arī pagūs izveidot labāku, harmoniskāku garšu sajaukumu.
Kā pasniegt karstvīnu?
- Saviesīgos pasākumos karstvīnu bieži vien pasniedz, novietojot trauku, kurā
tas uzvārīts viesiem pieejamā vietā, kopā ar krūzītēm (ar osiņām) un ļaujot viesiem pašiem sevi apkalpot
ar kausiņu.
- Gādājot par baudījumu acīm, katla saturu ieteicams izdekorēt atbilstoši
svētkiem – šeit noderēs
atlikušie apelsīnu mizu,
anīsa pākstu un kanēļa nūjiņu un dzērveņu krājumi.
- Blakus karstvīna traukam lieti noderēs nolikt arī tumšas krāsas dvieli, ko varēs veikli likt lietā, ja kādam no viesiem gadīsies netīši izliet dažas piles garām.
- Protams, karstvīnu var pasniegt arī iepriekš sapildītu tam paredzētās krūzītēs, dekorējot tās pēc sirds patikas.
- Skandināvi parasti pirms pasniegšanas krūzītēs liek pāris rozīnes un mandeles, un pasniedz ar piparkūkām.
Karstvīns