Stipriem vīriem ziemā vajadzīgs stiprs ēdiens – sātīgs, sildošs, spēcinošs un aromātisks, ar gaļiņu un izteiksmīgām garšām. Televīzijas personība Valters Krauze kopā ar Rimi šefpavāru Normundu Baranovski gatavo lēcu un liellopu gaļas biezzupu.
Kaut arī galvenais pavārs ģimenē joprojām ir mamma, Valters Krauze arī māk gatavot! Ikdienā parasti top ātri pagatavojami ēdieni, kurus viņš savā ēdienkartē maina ik pa pāris nedēļām. Lielākoties tās ir zupas un sautējumi. Toties svētkos ir laiks kam pamatīgākam.
“Parasti gatavoju dzimšanas dienās un lielajos svētkos. Ziemassvētkos vienmēr gatavoju štovētus kāpostus. Regulāri gatavoju krāsnī ceptus dārzeņus – burkānus, kartupeļus, seleriju, papriku un ķiplokus –, ko pasniedzu ar marinētu vistu. Dažreiz arī lasi vai cūkas cepeti. Tortes gan necepu,” atklāj Valters. Ar iepirkšanos viņam veicas kā jau vairumam cilvēku – parasti pirkumi tiek plānoti un uz veikalu līdzi tiek ņemts saraksts, bet, ja tas aizmirstas mājās, tad gan viss notiek diezgan haotiski.
Valtera mīļākie ēdieni ir zemnieku brokastis – kartupeļi ar sīpoliem, olām, šķiņķīti un cauraudzīti, bet no zupām viņam visvairāk garšo skābu kāpostu zupa, frikadeļu zupa un skābeņu zupa ar kūpinātu ribiņu. Arī tad, kad ciemos nāk brālis Arnis Krauze, top pamatīga, sildoša un garda īstu vīru zupa – lēcu un liellopu gaļas biezzupa, kas ir ļoti viegli un lēti pagatavojama.
Nepieciešams (4 personām):
- 1 buljona kubiņš;
- 100 g nelobītu sarkano lēcu;
- 10 g svaigu zaļumu;
- 400 g maltas liellopa gaļas;
- 800 g tomātu savā sulā, mizotu ;
- 2 selerijas kāti;
- 3 ķiploka daiviņas;
- 1 vidējs sīpols;
- 3 burkāni;
- čili pārslas un paprikas pulveris pēc garšas;
- sāls un pipari pēc garšas;
- eļļa cepšanai.
Pagatavošana:
Sagriez dārzeņus – seleriju un burkānus – mazos kubiņos. Katlā uzkarsē nedaudz eļļas un apcep malto gaļu, līdz tā kļūst zeltaini brūna. Pievieno sagrieztos burkānus un seleriju un turpini cept dažas minūtes. Sakapā ķiplokus un sīpolu, pievieno katlā, samaisi un cep vēl pāris minūtes.
Uzvāri 1,5–2 litrus ūdens un tajā izšķīdini buljona kubiņu. Ielej buljonu katlā pie dārzeņiem un gaļas. Vāri uz lēnas uguns, līdz lēcas un dārzeņi ir mīksti (apmēram 20–25 minūtes).
Pēc garšas pievieno čili pārslas, paprikas pulveri, sāli un piparus. Pasniedz zupu, pārkaisītu ar svaigi sakapātiem zaļumiem.
Dodies uz Rimi recepšu sadaļu, lai smeltos idejas vakariņām, kas izmaksā patiesi maz, bet garšo fantastiski labi. Mūsu top ieteikumi būtu:
- Katrīnas Dimantas sātīgais vistas un dārzeņu sacepums;
- Justa Sirmā šnicelburgers;
- Edgara un Emīla Kauperu no grupas "Carnival Youth" eksotiskais lēcu dāls;
- Lindas Šeļakovas-Paulauskas svētku fondants.
Publicitātes foto. Foto: RIMI