Foto: ธันยกร ไกรสร, Pexels.com
Āzijas ēdieni ir pārpildīti ar izsmalcinātību, bagātīgām garšvielām un pārsteidzošām produktu kombinācijām – no populārajiem suši un tradicionālā ķīniešu saldskābā cāļa, līdz pikantajai Tom Yum zupai un bagātīgajiem masala karija ēdieniem. Šajā rakstā Āzijas interneta veikals “Cesars” aicina iepazīties ar 10 populāriem Āzijas ēdieniem, ko izmēģināt mājās.
Suši – iespējams, populārākais Āzijas ēdiens
Kurš gan nezina, iespējams, pašu populārāko Japānas virtuves ēdienu – suši. Tas iemantojis globālu atpazīstamību visā pasaulē, un šī ēdiena pamatā ir rīsi. Suši rīsus gatavo no kārtīgi nomazgātiem un perfekti izvārītiem apaļgraudu rīsiem, kuriem apvienots suši rīsu etiķis. Tieši perfekti pagatavoti suši rīsi ir šī ēdiena noslēpums, tāpēc, ja vēlies pagatavot suši mājās, svarīgi apgūt to pagatavošanas mākslu.
Savukārt suši pildījumi var būt ļoti dažādi un atkarīgi no vēlmēm. Tos iespējams papildināt ar svaigām vai ceptām zivīm, dažādām jūras veltēm, dārzeņiem, japāņu omleti, mērcēm, sēklām un citām sastāvdaļām pēc savas gaumes. Mājās gatavojot suši, neaizmirsti arī par sojas mērci, vasabi un marinētu ingveru.
Tom Yum – īpaši spilgta Āzijas virtuves garša
Tom Yum ir viena no taizemiešu virtuves spilgtākajām un izteiksmīgākajām zupām, kas ir pazīstama ar savu intensīvo, pikanto un skābo garšu. Šī ēdiena galvenā sastāvdaļa ir jūras velšu buljons, kas papildināts ar citronzāli, laima lapām, galangalu, sīpoliem un čili, lai piešķirtu Tom Yum zupai raksturīgo aromātu un garšu. Tā ir ļoti pikanta, skābena un aromātiska zupa, ko pasniedz gan kā uzkodu, gan kā vieglu maltīti. Lai kompensētu zupas skābumu, zupai bieži pievieno rīsus un dārzeņus.
Masala – krēmīgs Āzijas ēdiens
Masala ir viens no iecienītākajiem Indijas ēdieniem. Tas ir krēmīgs karijs, kas tiek pagatavots ar grilētu gaļu vai dārzeņiem un pasniegts bagātīgā tomātu un jogurta mērcē kopā ar Basmati rīsiem vai tradicionālo naan maizi. Šim ēdienam ir vairākas variācijas, no kurām populārākā ir Tikka Masala. Vārds “tikka” apzīmē mazus marinētas gaļas, dārzeņu vai tofu gabaliņus, kas ir bagātīgi pārklāti ar masalas garšvielu maisījumu un apcepti vai grilēti. Klasisks indiešu masalas garšvielu maisījums satur kumīnu, kardamonu, koriandru, krustnagliņas, kanēli, čili, kurkumu, ingveru un ķiplokus.
Karijs – ļoti plašas recepšu variācijas
Karijs ir plaši izplatīts un zināms ēdiens visā pasaulē, taču tā izcelsme meklējama tieši garšvielu karaļvalstī Indijā. Indijas kariju tradicionāli gatavo no gaļas, dārzeņiem vai pākšaugiem un aromātiskas karija mērces, ko tāpat kā masalu pasniedz kopā ar Basmati rīsiem vai naan maizi. Parasti karija mērci veido no kumīna, kurkumas, ingvera, ķiplokiem, koriandra, kardamona, krustnagliņām, čili pipariem, tomātiem, jogurta vai kokosriekstu piena, eļļas un gī sviesta. Atkarībā no garšvielu proporcijām un izmantotajām papildu sastāvdaļām karija garša var ļoti atšķirties. Tomēr kariji neapstājas tikai pie Indijas, ļoti gardi ir arī Taizemes un Japānas kariji.
Gyoza – Āzijas ēdiens par kuru daudzi ir sajūsmā
Gyoza ir Japānas pelmeņi, kas pildīti ar gaļu, dārzeņiem vai jūras veltēm. Gyoza mīkla ir ļoti plāna, elastīga un izturīga, kas ļauj to viegli salocīt. Gatavos gyoza pelmeņus var cept, vārīt vai tvaicēt. Tvaicējot gyoza saglabā mīkstu tekstūru, bet cepot tie kļūst kraukšķīgi. Gatavojot gyoza pēc tradicionālās japāņu metodes, tos vispirms apcep un pēc tam pievieno nedaudz ūdens. Parasti gyozas pasniedz kopā ar mērci, kas veidota no sojas mērces, rīsu etiķa un čili pipariem.
Pad Thai – Āzijas ēdiens, ko ļoti ātri var pagatavot
Pad Thai ir populārs Taizemes ēdiens, kas sastāv no ātri apceptām rīsu nūdelēm un dažādām piedevām, kā piemēram, olu, tofu, vistas vai garnelēm, un pasniegts ar saldskābu un nedaudz pikantu mērci. Arī šī ēdiena svarīgākā sastāvdaļa ir Pad Thai mērce, kas tiek pagatavota no tamarinda pastas, zivju mērces, palmu cukura un reizēm kokosriekstu piena. Pad Thai gatavošanas process ir ļoti ātrs un parasti to dara vokpannā, kas ļauj ātri apcept visus produktus.
Ramen – ēdiena izsmalcinātā garša slēpjas buljonā
Ramen oriģināli ir japāņu nūdeļu zupa, kas sastāv no izsmalcināta buljona, nūdelēm, garšvielām un dažādām citām sastāvdaļām, kā mērcēm, gaļas, dārzeņiem un olas. Katram Japānas reģionam ir savs īpašs ramen stils, kas atspoguļo vietējās kulinārijas tradīcijas un garšas, taču svarīgākā sastāvdaļa ir buljons. Klasiski ramen buljona pagatavošanai tiek izmantoti cūkas, vistas vai liellopa gaļa un sojas mērce, miso pasta vai sāls. Dažkārt ramen tiek papildināts ar pikantām pastām vai čili mērci, lai piešķirtu papildu asumu. Pēdējos gados lielu popularitāti ir guvušas arī Korejiešu ātri pagatavojamās ramen zupas, kuru pamatā ir buljons, ramen nūdeles un Korejas klasiskās garšvielas.
Ķīnas saldskābais cālis – tradicionāls un gards Āzijas ēdiens
Ķīnas saldskābais cālis ir viens no populārākajiem ķīniešu ēdieniem, kas zināms visā pasaulē. Tas ir klasiskās ķīniešu virtuves ēdiens, kurā vistas gaļas gabali tiek apcepti kraukšķīgā cietes mīklā un sajaukti ar saldskābu mērci, kas pamatā gatavota no cukura, etiķa, tomātu pastas un sojas mērces.
Gatavais ēdiens ir kraukšķīgs ārpusē, bet mīksts un sulīgs iekšpusē. Saldskābo cāli parasti pasniedz ar baltajiem rīsiem vai ceptām nūdelēm. Ēdiena pagatavošanai vistas gaļas vietā var izmantot arī pīli vai tītaru.
Kung Pao – pikants Āzijas ēdiens
Kung Pao ir vēl viens tradicionāls ķīniešu ēdiens, kas īpaši pazīstams ar savu pikanto garšu, kas tiek iegūta apvienojot čili piparus, Sičuanas piparus un zemesriekstus. Šī ēdiena pagatavošanai tradicionāli tiek izmantota vista, taču mūsdienās to gatavo arī izmantojot cūkgaļu, liellopu gaļu un tofu. Kung Pao ēdiens parasti tiek pasniegts ar baltajiem rīsiem vai nūdelēm.
Voks – Āzijas ēdiens, ko noteikti iesakām pagatavot
Lai gan vārds “voks” pamatā apzīmē tradicionālu ķīniešu pannu ar augstām malām un platu pamatu, ko izmanto dažādu ēdienu cepšanai, sautēšanai, vārīšanai un fritēšanai, taču tā mēdz apzīmēt arī dažus ēdienus, kas pagatavoti vokpannā. Vokēdieni var būt ļoti dažādi, tomēr kā pamatu šiem ēdieniem parasti izvēlas nūdeles, kuras papildina ar daudzveidīgiem dārzeņiem – kāpostiem, sēnēm, cukīni, puraviem, papriku. Papildu pievieno pēc izvēles - gaļu, tofu, jūras veltes, olas. Populārākās vok ēdienu mērces ir Austeru mērcie, Hoi sin mērce, Sojas mērce, Melno pupiņu mērce.
Ja vēlies ieviest savā ikdienas ēdienkartē jaunas garšas, visi nepieciešamie Āzijas produkti un piederumi šo ēdienu pagatavošanai pieejami www.cesars.lv
Foto: ธันยกร ไกรสร, Pexels.com