You are using an old version of browser and some interface won't work. We recommend you to update your browser!

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Saldie un sāļie kliņģeri – lieliska ideja vasaras pasākumu cienastam

Ilgi gaidītā vasara, kad atkal varam brīvi pulcēties un svinēt svētkus, beidzot ir pienākusi, un tas nozīmē, ka klāt ir arī visdažādāko jubileju, izbraukumu, pikniku, dārza svētku, skolu un bērnu dārzu izlaidumu un visādu citādu saviesīgu notikumu laiks. Arī vasaras Saulgriežu svinības, Līgo svētki un Jāņi jau klauvē pie durvīm.

Lieliska ideja pasākuma cienastam varētu būt saldie un sāļie kliņģeri – gardums, kas asociējas ar pozitīvām emocijām, tradīcijām, mājām un svētkiem, bet to smarža mums vēstī par svinīgu notikumu un rada īpašu atmosfēru. Kliņģeri ne vien garšo gan lieliem, gan maziem, bet ir arī ļoti laba alternatīva, ja āra apstākļos jāpabaro liels skaits cilvēku.

Saldie kliņģeri – veca dziesma jaunās skaņās

Seni nostāsti vēsta, ka kliņģerus esot izgudrojuši itāļu mūki jau agrajos viduslaikos, un tā savītā forma simbolizē lūgšanā saliktas rokas. Visdažādākajās variācijās kliņģeri tika cepti Vācija, jo īpaši dienvidu daļā. Vienkāršāko kliņģeru sastāvā bija tikai milti, ūdens un sāls. Tā bija lēta uzkoda krogos pie alus, un tos drīkstēja ēst arī gavēņa laikā.

Pirmās ziņas par kliņģeriem uz latviešu galdiem nāk no 19.gadsimta vidus, kad augot rocībai, labi situētas zemnieku un pilsētnieku ģimenes svētkos varēja atļauties izcept saldo maizi jeb kliņģeri. Savas “firmas” kliņģeru receptes bija arī gan katrai sevi cienošai saimniecei, gan maizes ceptuvei.

Ar laiku kliņģeru sastāvs kļuva arvien bagātīgāks un daudzveidīgāks. Mūsdienās izejvielu pieejamība un cepēju izdoma dod iespēju piedāvāt kliņģerus ar visplašāko piedevu un rotājumu klāstu – kanēli, safrānu, rozīnēm, žāvētiem augļiem, sukādēm, marmelādi, vārīto krēmu, šokolādi, glazūru, drumstalām, riekstiem, mandelēm, svaigiem augļiem un daudz ko citu.

Mūslaiku gardēžus šai ziņā ir grūti pārsteigt, tomēr konditoreja “Franču maize”, kas savus klientus priecē jau kopš 2004.gada, šķiet, ir atradusi vēl neredzētas kliņģeru garšu kombinācijas. Te iespējams pasūtīt un novērtēt gan saldo kliņģeri ar rabarberu un zemeņu pildījumu, gan arī – ar biezpiena, aveņu, kafijas un šokolādes pildījumu – visi izgatavoti no dabīgām un sezonālām izejvielām.

Sāļie kliņģeri – gardi, sātīgi un praktiski

Lielu popularitāti mūsdienās ir ieguvuši arī sāļie kliņģeri ar pildījumu, kas ir ļoti ērts, praktisks un arī ekonomiski izdevīgs risinājums, ja pasākumu organizē brīvā dabā. Kliņģera pasniegšanai nav nepieciešami speciāli trauki un galda piederumi, un viesi nav jāpiesaista galdam. Atšķirībā no, piemēram, salātiem vai tortēm, kliņģeri nav jāuzglabā ledusskapī.

Sāļie kliņģeri ar dažādiem pildījumiem – siera, šķiņķa, vistas gaļas un citiem – ir arī sātīgi. Apēdot gabaliņu šī cienasta, viesi jutīsies paēduši ilgāku laiku un varēs turpināt aktīvi piedalīties pasākumā.

Līdztekus jau par tradīciju kļuvušajiem siera un šķiņķa pildījumiem, “Franču maize” piedāvā arī pavisam neparastus sāļos kliņģerus, kādus pasākuma viesi diez vai būs iepriekš nogaršojuši – ar kūpinātu vistu un ananāsiem, un ar vistas krūtiņu, melnajām plūmēm un valriekstiem.

Ļaujiet arī sev izbaudīt svētkus!

Daudziem noteikti ir pazīstama situācija, kad namamāte, ģimenes locekļi vai svinību organizatori paši līdz svētku atmosfēras izbaudīšanai nemaz netiek, jo viņiem uz saviem pleciem jāiznes dubulta slodze, gatavojieties, aprūpējot viesus un beigās vēl visu nokopjot.

Laiks šo nelāgo ieradumu lauzt, uzticot rūpes par pasākuma gastronomisko pusi “Franču maizei”. Uzņēmuma piedāvājumā ir viss, ko vien varat vēlēties – banketu organizēšana, uzkodu sarūpēšana kafijas pauzēm, galdu klāšana mājas un korporatīvās ballēs, bērnu jubilejās un citos saviesīgos pasākumos. Uzticot rūpes par galda klāšanu un viesu apkalpošanu pieredzējušajiem uzņēmuma darbiniekiem, varēsiet būt droši par lielisku kvalitāti un augsta līmeņa servisu.

Izlemjot par ēdienu piegādātāju, būtiska nozīme ir arī izmaksām. Cilvēkiem bieži šķiet, ka šāds prieks noteikti ir nesamērīgi dārgs, taču tas ne vienmēr tā ir. Sazinieties ar “Franču maizi” paši – viņu piedāvātās cenas jūs patīkami pārsteigs!


Pīrādziņi, foto: pixabay.com

Šī raksta tēmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Similar news

Loading...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...

Loading...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Saturs turpināsies pēc reklāmas