Jūs lietojat novecojušu pārlūkprogrammu, lapas funkcionalitāte var nedarboties. Mēs iesakām atjaunot Jūsu pārluprogrammu.

Kā pareizi novākt smiltsērkšķus? Bonusā recepte: burkānu kēksiņi ar smiltsērkšķu krēmu!

Smiltsērkšķi, Image by susanne906 from Pixabay

Smiltsērkšķi, Image by susanne906 from Pixabay

Smiltsērkšķi ir ogas veselībai, skaistumam un garšas burvībai! Šis ir smiltsērkšķu ražas laiks! To lasīšana daudziem var būt īsts galvas mežģis, tādēļ televīzijas kanāla STV Pirmā raidījums “Našķoties” ciemojies pie smiltsērkšķu audzētājiem, kas iemāca vieglu metodi, kā raiti nolasīt smiltsērkšķus. Zane pastāstīs arī, kā gatavo gardus burkānu kēksiņus ar smiltsērkšķu krēmu.

Kā novākt smiltsērkšķus?

Smiltsērkšķu novākšana var būt visai piņķerīga. Kāds atzīst par labu metodi nogriezt katru odziņu ar manikīra šķērītēm – tad netiek atrauta ogas miziņa. Savukārt citi mēdz griezt smiltsērkšķu zarus kopā ar ogām, tos sasaldēt un tad ogas vienkārši nokratīt. Tomēr, ja vēlies, lai smiltsērkšķu koks kuplotu, šādu metodi labāk nepiekopt.

Ir vēl kāda metode, kā novākt šīs ogas - ņem talkā lietussargu! Lai pasargātu rokas no ērkšķiem un nokrāsošanās, Tev noderēs arī cimdi.

Iekarini izvēlētajā zarā atvērtu lietussargu un ar knibināšanas metodi, kuru vari noskatīties arī pievienotajā video, knibini nost odziņas. Tās visas sabirs lietussargā un pēc tam ērti varēsi ogas pārbērt jau citur.

Izvēlies vālīti, kuru vēlies lasīt un atknibini vālītes sākumu. Smiltsērkšķu ogas jāknibina no zara centra uz ārpusi. Kad redzams zars, noliek apakšā rokas, turot rādītājpirkstus zem zara, bet īkšķus virs zara, un uzmanīgi knibina ogas.

Atceries – ja vēlies vairāk sulas, smiltsērkšķus pēc novākšanas neskalo. Ja koks un ogas ir noputējuši, tad tos labāk noskalot ar ūdens strūklu pirms ogu vākšanas.

Burkānu kēksiņi ar smiltsērkšķu krēmu:

Nepieciešamās sastāvdaļas burkānu kēksiņiem ar smiltsērkšķu krēma cepurīti:

Kēksiņiem:

  • Burkāni, 150 g
  • Kviešu milti, 130 g
  • Eļļa, 120 ml
  • Cukurs, 80 g
  • Brūnais cukurs, 80 g
  • Valrieksti, 60 g
  • Olas, 2 gb.
  • Cepamais pulveris, 1 tējk.
  • Kanēlis, 1 tējk.
  • Malts muskatrieksts, naža gals
  • Sāls, šķipsna
  • Vaniļas cukurs vai esence, vai pāksts, pēc garšas

Krēmam:

  • Pūdercukurs, 160 g
  • Sviests (istabas temperatūrā), 150 g
  • Maskarpones krēmsiers (istabas temperatūrā), 150 g
  • Smiltsērkšķu ogu pulveris, 20 g

Dekorēšanai:

  • Smiltsērkšķu ogu pulveris

Pagatavošana:

Bļodā ieber visas beramās sastāvdaļas - miltus, cepamo pulveri, kanēli, maltu muskatriekstu un sāli.

Burkānus nomizo un sarīvē, liek atsevišķā traukā, pievieno eļļu, brūno un parasto cukuru, olas un vaniļu, visu vienmērīgi samaisa. Pēc tam šo masu lej miltu maisījumā un sajauc viendabīgā masā.

Pannā izkārto kēksiņa formiņas un piepilda tās ar burkānu mīklu trīs ceturtdaļas pilnus. Kēksiņus cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180C grādos 25–30 minūtes. Kad laiks pagājis, tos izņem no krāsns un atdzesē.

Kamēr kēksiņi dziest, gatavo krēmu. Bļodā liek sviestu un 7 minūtes puto ar mikseri. Putošanas laikā pa karotītei iejauc pūdercukuru, pa karotei ieputo krēmsieru un pēc tam iemaisa ogu pulveri.

Gatavo krēmu caur konditorejas maisiņu izspiež uz kēksiņiem vai ar sviesta nazi izlīdzini kēksiņu virspusē. Kēksiņus pārber ar ogu pulveri un var našķoties!

Lasi arī:

Ielādējam...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...

Ielādējam...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...