Vai zināji, ka ķirbis ir lielākā oga pasaulē? Tas ir arī viens no veselīgākajiem produktiem rudenī, jo apgādā organismu ar A vitamīnu, C vitamīnu, E vitamīnu, kāliju, magnēziju, dzelzi un citām vērtīgām vielām. Izmanto iespēju un pagatavo no ķirbja risotto. Recepte ir salīdzinoši vienkārša, bet patiesi ļoti garda!
Kas nepieciešams šai risotto receptei?
- 1 neliels ķirbis (aptuveni 1 kg smags)
- 1 glāze rīsu
- 1 vidējs sīpols
- 1 litrs vistas buljona
- Olīveļļa
- 75 ml baltvīna
- 2 vidēja lieluma ķiploka daiviņas
- Garšai - sāls, pipari, koriandrs
Ķirbju risotto recepte
Lai pagatavotu šo gardo risotto, rīkojies sekojoši:
- Nomazgā ķirbi, izņem vidiņu, iztīri sēklas, sagriez to lielos gabalos ar visu mizu un izklāj tos uz cepamās pannas, lai gabaliņi ir ar mīkstumu uz augšu;
- Pāri gabaliņiem pārlej olīveļļu un pārber pāri garšvielas – sāli, piparus, koriandru, sasmalcinātu ķiploku. Pāri pārklāj folliju un liec krāsnī uz 200 grādiem. Cep, līdz ķirbis ir mīksts (aptuveni 1 stundu) ;
- Sagatavo buljonu. Vari vārīt vistas buljonu, vistu vēlāk izmantojot kādā citā ēdienā, vai izmantot vistas buljona kubiciņu;
- Sasmalcini sīpolu, liec to tīrā kastrolī, pievieno nedaudz olīveļļu un uz uguns apcep zeltainus;
- Kārtīgi noskalo rīsus zem auksta ūdens, liec tos katlā klāt pie sīpoliem un, regulāri maisot, paturi tos kādas 2-3 minūtes uz uguns;
- Ļoti mazām porcijām sāc liet klāt buljonu: ielej, samaisi, ļauj rīsiem buljonu uzsūkt, atkal pielej buljonu, samaisi, ļauj uzsūkt, atkal pielej buljonu… To dari tik ilgi, līdz viss buljons ir izlietots un rīsi kļuvuši mīksti;
- Ņem apcepto ķirbi, noņem mizu un sagriez mazākos gabaliņos;
- Rīsiem pievieno ķirbi un baltvīnu, visu kārtīgi samaisi, izslēdz plīti un atļauj visam vēl kādas 5 minūtes pasautēties siltumā.
Pasniegt risotto vari, pāri pārkaisot kādu cieto sieru. Tas piešķirs vēl bagātīgāku garšu, bet saldajā vari pagatavot mutē kūstošus ķirbju kēksiņus!
Zemāk arī pievienojam recepti, kas noderēs Latvijas valsts svētkus gaidot!
Labu apetīti!
Ķirbju risoto, foto - Pixabay.com