Karameļu mērce, Photo by Polina Tankilevitch from Pexels
Karameļu mērce ir neaizstājama daudzos desertos – to var ēst ar kūkām, saldējumu, augļiem un daudz dažādiem desertiem. Lūk, kā pagatavot perfektu klasisko karameļu mērci un vegānu!
Klasiskā karameļu mērce:
Nepieciešams:
- Cukurs, 200 g
- Ūdens, 60 ml
- Saldais krējums, 160 – 200 ml
- Sāls, ½ tējk.
- Sviests, 1 ēd.k.
Pagatavošana:
Katlā ielej ūdeni, pieber cukuru. Jārēķinās, ka vāroties, cukura sīrups var pamatīgi pakāpties un sprakšķīties, tādēļ labāk izvēlēties diezgan augstu katlu. Cukurūdeni liek vārīties uz vidēji lielas uguns, un kad parādās pirmie burbuļi, saturu katlā nedrīkst maisīt . Nemaisot vāra līdz cukura sīrups kļūst zeltains. Tad noslēdz uguni un uzreiz lej klāt saldo krējumu. To lej tik daudz, cik biezu sīrupu gribēsies. Mazāk saldais krējums padarīs biezāku karameli. Pēc tam var maisot, nedaudz uzsildīt sīrupu uz nelielas uguns. Iemaisa arī sviestu un sāli. Ja vēlies sāļo karameli, sāli pieber vairāk.
Vegānu karameļu mērce
Sastāvdaļas:
- Kokosriekstu piens, 1 kārba
- Kokosriekstu cukurs vai brūnais cukurs, 100 g
- Sāls, ¼ tējkarote
Pagatavošana:
Kokosriekstu pienu ievieto ledusskapī līdz atdalās tauki, pēc tam ar karoti nosmeļ trekno kokosriekstu piena daļu, nosver 200 gramus, ko vāra katlā ar cukuru un sāli aptuveni 15 minūtes, ik pa laikam apmaisot.
Abos variantos karameļu mērci lieto atdzesētu.
Lasi arī:
- Mājās gatavota karameļu popkorna recepte
- Ledus aukstā kafija ar karameļu mērci
- Kakao – šokolādes pudiņš
Karameļu mērce, Photo by Polina Tankilevitch from Pexels