Falafels ir īsts ēdiena “modes kliedziens”. Veģetārieši ar falafelu aizstāj gaļu, to ēd kotlešu vietā, aizstāj burgeros un tortiljās dzīvnieka izcelsmes gaļu, kā arī vienkārši kā uzkodu ar dažādām uzkodu mērcītēm. Pēdējā laikā tas ir neaizstājams katra restorāna ēdienkartē, turklāt viegli pagatavojams arī mājas apstākļos!
Nepieciešams:
- Turku zirņi 250g (kaltēti - mērcēti vai konservēti), pusi no tiem var aizstāt ar zemesriekstiem
- Pētersīļi, 50g
- Ķiploks, 3 – 4 daiviņas
- Neliels sīpols, 1 gb.
- Malts koriandrs, 1 tējk.
- Citrona sula, 2 ēd.k.
- Dzeramā soda, 1/2 tējk.
- Kviešu milti, 3-4 ēd.k.
- Sāls, 1 tējk.
- Malti melnie pipari, šķipsniņa
- Eļļa
Pagatavošana:
Ja falafela pagatavošanai izmanto kaltētus turku zirņus, tad iepriekšējā vakarā tos iemērc aukstā ūdenī. Gatavi lietošanai tie ir apmēram pēc 10h ilgas mērcēšanas.
Turku zirņus (vai zirņus ar zemesriekstiem) un visas garšvielas, sodu, ķiploku un sīpolu, kā arī zaļumus, sasmalcina virtuves kombainī vai sablendē līdz vēlamai tekstūrai. Masā iemaisa miltus.
Lai pagatavotu falafela bumbiņas, izveido vienāda izmēra bumbiņas un tās fritē sakarsētā eļļā līdz tās iegūst zeltaini brūnu nokrāsu. Bet, ja vēlas pagatavot kotletītes vai burgera tipa plācenīti, izveido bumbiņas un saplacina, cep no abām pusēm, kā jau parastas kotletes.
Padoms pirms bumbiņu veidošanas! Lai masa neliptu pie rokām, rokas saslapina aukstā ūdenī un tad veido sev nepieciešamos falafelus.
Lai labi garšo!
Citas lieliskas veģetārās receptes:
- Uzkodas ballītei - maizītes ar ceptiem šampinjoniem
- 13 veselīgas brokastu maizītes
- Burkānu zirnīšu sautējums: recepte sātīgām vakariņām
- Pildīts avokado vakariņām
- Kabaču krēmzupa: ļoti ātra recepte vakariņām
Falafela bumbiņas, foto - Anastasiia Rozumn, Unsplash