Vasaras beigās un rudenī āboli pārņem pasauli. Svaigā veidā, plātsmaizēs, ievārījumos, neskaitāmos citos ēdienos āboli vien. Vai esi tā vecuma cilvēks, kurš lieliski spēj atcerēties ceptu ābolu smaržu? Šis gardums ir vienkāršākais un lētākais no visiem pagatavojamiem desertiem.
Nepieciešams:
Āboli – cik vien grib
Cukurs vai medus
Kanēlis, ja garšo
Plombīra saldējums, karameļu mērce vai jebkas cits, ar ko vēlies tos pasniegt
Pagatavošana:
Ābolus nomazgā, nogriež šķēli ābola kātiņa vai otrā pusē, bet neizmet – tā kalpos kā vāciņš. Gandrīz līdz galam ābolam izgriež serdi (izgrebj, veidojot muciņu, lai paliek slēgta apakša). Ābolu piepilda ar cukuru vai medu. Var ielikt piciņu sviesta, tas dos nedaudz citādu garšu, tomēr padarīs desertu treknāku. Garšu dažādībai ābolus var pildīt arī ar ogām vai pat cukurotu biezpienu. Uzliek ābolšķēles vāciņu, tas pasargā pildījumu, piemēram, cukuru, no apdegšanas. Pildītos ābolus kārto uz pannas, kas pārklāta ar cepamo papīru vai labākajā gadījumā atsevišķos karstumizturīgos trauciņos (gadījumā, ja ābols plīst, tā saturs neiztek pa visu pannu). Cep cepeškrāsnī vidēji 180C, kamēr āboli kļuvuši mīksti (āboli sāk izskatīties kā mīlīgi, grumbaini večukiņi). Pasniedz karstus ar saldējumu vai dažādām mērcēm, vai vienkārši tāpat. Var pārkaisīt ar kanēli.
Cepot ābolus, tie mēdz plīst un cukurs vai medus satek blakus. Nesatraucies! Tā gadās, bet gardi tie ir tik un tā. Lai āboli neplīstu, tos jāgrebj uzmanīgi, lai neizveidotu pārāk plānas sieniņas.
Ieskaties arī 10 citās idejās, kā pagatavot ābolus un izmēģini talantu ābolu drumstalkūkas pagatavošanā!
Cepti ābolīši bez pildījuma, foto - Pixabay