Magoņmaizītes. Foto: Betijas Kūkas/betija.com
Lai gan gatavot jebkādas smalkmaizītes ir salīdzinoši laikietilpīgi, gala rezultāts pavisam noteikti ir tā vērts.
Turklāt šīm magoņmaizītēm kulinārā bloga Betijas kūkas autore Betija Luīze Kalēja piedāvā izmantot nevis ierasto kakao glazūru, bet gan glazūru ar šokolādi un saldo krējumu. Tā ir daudz gardāka un bagātīgāka.
Sastāvdaļas rauga mīklai:
- 1 ēdamkarote sausā rauga (jeb viena 7g paciņa)
- 1 ēdamkarote cukura
- 50 ml silta ūdens
- 1 glāze(~200ml) silta piena
- 2 olas
- 100 g cukura
- 100 g sviesta, izkausēts
- ½ tējkarote sāls
- 600-700 g miltu
- +1 ēdamkarote izkausēta sviesta bļodas ietaukošanai
- + papildus milti rullēšanai
- 1 ola, apziešanai
Pildījumam:
- 150 g mīksta sviesta
- 150 g magoņu sēkliņu
- 150g cukura
- Šokolādes glazūrai:
- 100 g tumšās šokolādes
- 110 ml saldā krējuma
- 1 ēdamkarote sviesta
- 200 g pūdercukura
Pagatavošana:
1. Lielā bļodā liek silto ūdeni, ēdamkaroti cukura un sauso raugu. Sajauc un ļauj aktivizēties uz 5 minūtēm.
2. Kad rauga maisījums kļuvis viegli putains, tam pievieno cukuru, sāli, olas, pienu un izkausēto sviestu. Sajauc līdz iegūta viendabīga konsistence.
3. Pievieno lielāko daļu miltu un sajauc. Sākumā to vēl var darīt ar lielu koka karoti, bet pēc tam mīkla jau kļūs biezāka, tāpēc atlikušos miltus vajadzēs iemīcīt ar rokām vai arī ar mikseri, kam ir mīklas āķis.
4. Turpina pievienot miltus līdz mīkla nelīp pie bļodas sāniem. Centies nepievienot par daudz miltu, jo tas var sausināt gala rezultātu. Labāk par maz, nekā par daudz miltu. Mīklu kārtīgi mīca vairākas minūtes līdz tā kļūst elastīgāka un gludāka. Pēc vajadzības var pievienot vēl nedaudz miltu.
5. Samīcīto mīklu liek citā lielā bļodā, kura ietaukota ar izkausētu sviestu. Mīklas bumbu ieliek bļodā un tad apgriež uz otru pusi, lai mīkla būtu viegli ietaukojusies ar sviestu. Bļodu cieši apklāj ar pārtikas plēvi un liek siltā vieta uzrūgt aptuveni pusotru stundu.
6. Kad mīkla uzrūgusi un dubultojusies apjomā, tajā iespiež ar pirkstu, lai izlaistu lieko gaisu. Mīklu liek uz galda virsmas, kura apkaisīta ar miltiem.
7. Ar mīklas rulli mīklu izrullē, cenšoties saglabāt taisnstūra formu, ~ 40x60 centimetru lielu. Pēc vajadzības pakaisa miltus, lai mīkla neliptu pie galda virsmas un ruļļa.
8. Gatavo pildījumu - sajauc sviestu, magones un cukuru.
9. Ar lāpstiņu vai sviesta nazi izsmērē magoņu pastu pa izrullēto mīklas taisnstūri, atstājot 1cm no katras malas bez pildījuma. Parasti vidū sanāk uzlikt vairāk pildījuma, tāpēc pievērs uzmanību, lai viscaur pildījums būtu vienā biezumā.
10. Sākot no garākās malas, mīklu sarullē. Centies rullēt maksimāli cieši. Sarullētās mīklas galā stingri aizspied savienojuma vietu. Ja tas nebūs izdarīts, bulciņas var atritināties rūgstot vai cepoties.
11. Ar asu nazi nogriez nelīdzenos sānus sarullētajai mīklai. Tos var izmest vai arī izcept klāt bulciņām. Tad sagriez mīklu aptuveni 24 bulciņās - katra 2 cm bieza , cenšoties saglabāt apaļo formu. Katru bulciņu uzmanīgi uzliec uz cepamās plāts , kurai uzklāts cepamais papīrs, atstājot lielas atstarpes. Apsedz ar dvielīti un atkal ļauj uzrūgt stundu. Ik pa 20 minūtēm tās vari viegli apsmidzināt ar ūdeni, lai mīkla neizkalst, kas it īpaši var notikt ziemā, jo mājās ir sauss gaiss.
12. Kad bulciņas uzrūgušas, tās, ja vēlas, apsmērē ar olu, kas viegli sakulta. Tas maizītēm iedos skaistu spīdumu pēc cepšanas.
13. Cep iepriekš sakarsētā krāsni 180 grādos 12-15 minūtes līdz bulciņas ir zeltaini brūnas. Izņem no krāsns un ļauj atdzist
14. Ja vēlas, gatavo glazūru. Katlā nepārtraukti maisot lēni karsē šokolādi, saldo krējumu un sviestu. Kad masa viendabīga, to noņem no uguns un iemaisa pūdercukuru.
15. Magoņmaizītes aplej ar glazūru un ļauj tai sastingt.
Padomi:
- Vislabāk tās garšos pirmajā dienā.
- Lai maizītes nebūtu sausas jāievēro 2 pamat lietas - nepievienot par daudz miltu un nepārcept.
Recepti un pamācību piedāvā Betija Luīze Kalēja (vairāk gardu un interesantu recepšu meklē instagram.com/betijakaleja/ un youtube.com/@BetijaKaleja)
Magoņmaizītes. Foto: Betijas Kūkas/betija.com