Rabarberi, Image by Di Reynolds from Pixabay
Gan jau esi dzirdējis, ka pēc Jāņiem nedrīkstot ēst rabarberus, jo tad tie varot veicināt nieru problēmas. Bet vai tiešām tā ir taisnība vai tomēr aplams mīts?
Kad un kādus rabarberus drīkst ēst?
Rabarberi un citi skābie augi, piemēram, skābenes, uzkrāj skābeņskābes sāļus, kas ir kā kristāliņi, kuri nogulsnējas nierēs un veicina nierakmeņu veidošanos. Tomēr tas nenozīmē, ka mēs šos augus nedrīkstam lietot uzturā. Viss ir atkarīgs no tā, vai augs ir pāraudzis vai nē. Skābenes tiek regulāri apgrieztas, uzturā parasti lietotas pirms pāraugšanas. Arī tas, ka rabarberus nedrīkstot ēst pēc Jāņiem ir aplami. Nedrīkst ēst tos rabarberu kātus, kas ir pārauguši un koksnaini, ļoti cieti. Vienkārši pēc Jāņiem tie parasti arī pāraug, ja nav tikuši noēsti pirms tam. Šos vecos kātos jūnija beigās izlauž, un aug jauni rabarberu kāti visu vasaru, un šīs jaunās auga daļas drīkst lietot uzturā, jāseko līdzi vienīgi tam, lai augs ir mīksts un sulīgs.
Rabarberu receptes:
- Video recepte: Rabarberu – mandeļu kūka
- Rabarberu kvass: recepte, kas ļaus kvasu dzert jau nākošajā dienā
- Rabarberi marinādē un ķīselī - izmēģini jau šodien
Lasi arī:
- Kādu ietekmi uz veselību atstāj Rabarberi – 10 mazzināmi fakti
- Rabarbera sejas maskas
Rabarberi, Image by Di Reynolds from Pixabay