Jūs lietojat novecojušu pārlūkprogrammu, lapas funkcionalitāte var nedarboties. Mēs iesakām atjaunot Jūsu pārluprogrammu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Kā pareizi saldēt ogas?

Saldētas ogas - avenes. Foto: congerdesign/Pixabay.com

Saldētas ogas - avenes. Foto: congerdesign/Pixabay.com

Svaigi saldētas ogas ir ne tikai vasarīgas garšas gardums, ko var baudīt cauru gadu, bet arī lielisks vitamīnu avots. Turklāt, lielākiem ogu audzētājiem saldētu ogu tirdzniecības var būt ienākumu avots arī tad, kad ogu sezona ir beigusies. Tomēr lai ogas saglabātos svaigas un tajās saglabātos liela daļa vitamīnu, tās jāsaldē pareizi.

Kā sagatavot ogas pirms saldēšanas?

Saldēšanai paredzētās ogas jāatlasa svaigas, bez bojājumiem. Tās nedrīkst būt saspiestas vai iepuvušas, kā arī netīras. Ja tās ir audzētas mājas apstākļos vai arī zināmā vietā, kur neizmanto ķimikālijas, tad tīras ogas var saldēt arī neskalotas, tomēr nezināmu apstākļu vietā audzētas ogas, piemēram, tās, kuras iegādātas tirgū vai veikalā, pirms saldēšanas vēlams noskalot ar aukstu ūdeni (skalojot ar karstu ūdeni, tās var sabojāties, mainīt struktūru – kļūt mīkstākas).

Visām ogām, pirms saldēšanas jābūt sausām. Ja tās tikušas skalotas, tās pēc skalošanas atstāj sietā jeb caurdurī notecināties 15, 20 minūtes.

Lai zemenes nezaudētu savu vērtību un garšu, tās saldē maksimāli ātri pēc novākšanas. Pēc diennakts tās zaudē savu garšu.

Kā saldēt ogas?

Saldējot nepareizi, ogas var salipt. Lai tas nenotiktu un katra oga būtu viegli atdalāma, nesasalusi ar pārējām ogām, vērts ievērot pareizu saldēšanas procesu. Tīras, sausas ogas vienā kārtā izber vai izkārto uz plakanas virsmas, piemēram, paplātes, kas ietilpst saldētavā, un liek saldēties.

Ogas saldē no 20 minūtēm šoka jeb ātrās saldēšanas kamerā līdz pat diennaktij parastās saldētavās, atkarībā no saldētavas veida. Komerciālos nolūkos ērtākais un ātrākais saldēšanas veids ir saldēt saldēšanas skapjos, kā arī aukstuma lādēs. Vērts atcerēties to, ka jo ātrāks sasalšanas process, jo vairāk vērtīgas vielas produktā saglabājas.

Kad ogas sasalušas uz plakanās virsmas, tad tās pārber maisiņos vai kastītēs un ievieto atpakaļ saldētavā. Šajā brīdī vilcināties nevajadzētu, lai ogas nepaspētu atkust. Vēlams ogas uzglabāt tādos tilpumos (maisiņos, trauciņos), kādos tās tiks izmantotas vienā reizē.

Ja ogas ir mīkstas struktūras, piemēram zemenes un avenes, tās var apbērt ar cukuru pirms saldēšanas, tas samazinās salipšanas risku. Bet ogas var saldēt arī blendētas vai saspaidītas, tad arī parasti pievieno nedaudz cukuru. Tāpat saldēt var arī svaigu ogu sīrupu jeb svaigi spiestu sulu ar cukuru. Saldējot sīrupus, pudeles nedrīkst pildīt pilnas, jo sasalstot tilpums izplešas, trauki var plīst.

Jāatceras, ka atsaldētas ogas otrreiz sasaldēt nav ieteicams!

Saldētas ogas - avenes. Foto: congerdesign/Pixabay.com

Saldētas ogas - avenes. Foto: congerdesign/Pixabay.com

Šī raksta tēmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Tev varētu patikt

Ielādējam...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Saturs turpināsies pēc reklāmas