Pelēkie zirņi. Foto: Evija Trifanova/LETA
Pelēkie zirņi ir ne tikai tradicionāls latviešu ēdiens, bet arī lielisks olbaltumvielu un šķiedrvielu avots. Vārīti pelēkie zirņi ir daudzpusīgs produkts, ko var izmantot dažādos ēdienos – gan siltās maltītēs, gan salātos. Šajā rakstā piedāvājam dažādas receptes un noderīgus padomus, kā izbaudīt pelēkos zirņus visdažādākajos veidos.
1. Zirņu salāti
Nepieciešams:
- Vārīti pelēkie zirņi;
- Kūpināta gaļa (karbonāde, desa);
- Svaigi zaļumi (dilles, pētersīļi);
- Sāls, pipari;
- Eļļa
Pagatavošana:
Sagriez kūpināto gaļu un zaļumus. Sajauc ar vārītiem zirņiem, pievieno sāli, piparus un eļļu pēc garšas.
2. Zirņu zupa
Nepieciešams:
- Vārīti pelēkie zirņi;
- Dārzeņi (burkāni, kartupeļi, selerijas);
- Dilles;
- Sāls, pipari;
- Ūdens vai buljons
Pagatavošana:
Sagriez dārzeņus un apcep tos uz pannas. Pievieno vārītos zirņus, dilles, sāli, piparus un ūdeni vai buljonu. Vāra, līdz dārzeņi ir mīksti.
3. Zirņu kotletes
Nepieciešams:
- Vārīti pelēkie zirņi;
- Sīpols;
- Ola;
- Sāls, pipari;
- Eļļa cepšanai
Pagatavošana:
Sablendē vārītos zirņus ar sīpolu un olu. Pievieno sāli, piparus un izveido kotletes. Apcep eļļā līdz zeltaini brūnai krāsai.
Papildus padomi:
Garšvielas: Papildus sālim un pipariem – zirņiem labi piestāv arī citas garšvielas, piemēram, ķimenes, koriandrs, lauru lapas.
Dārzeņi: Zirņus var kombinēt ar dažādiem dārzeņiem, piemēram, burkāniem, kartupeļiem, selerijām, kāpostiem.
Gaļa: Zirņi lieliski sader ar kūpinātu gaļu, speķi, desām.
Piena produkti: Zirņu zupas var pagatavot arī ar pienu, kas padarīs tās krēmīgākas.
Pelēkie zirņi ir daudzpusīgs un veselīgs produkts, kas var kļūt par regulāru jūsu ēdienkartes sastāvdaļu. Eksperimentējiet ar dažādām receptēm un atklājiet jaunas garšas!
Pelēkie zirņi. Foto: Evija Trifanova/LETA